24 Ekim 2011 Pazartesi

Blue Box Nedir ?

Eskiden parlak mavi, şimdilerde ise parlak yeşil olan, kamera çekimlerinde, çekim sonrası montaj yapılmasına imkan sağlayan fon; çekim sonrası, mavi olan yerleri slip yerine istenilen şey eklenerek sanki başka bir yerdeymiş izlenimi verilir.

Hava durumu sunan spikerler de böyle mavi bomboş fonlaırn önünde anlatır dururlar, sonra o mavi fonun yerine hava durumu haritası monte edilir. canlı olarak da montaja imkan verir.


Bi görüntü çekiyorsun kamerayla mesela. Kadrajda bi adam var.
Arkasındada yeşil ya da mavi bir fon var. Sonra bu görüntüye chroma key uygulayıp yeşil ya da mavi alanları etkisiz hale getiriyorsun (transparan oluyo yani)Sonra bu transparan alanlara başka görüntü ekleyebiliyorsun.
Örnek: Hava Durumları, Superman vs..

Greenbox ve Bluebox'un renkleri nedir ? yani RGB kodlarını nedir ?

greenbox için,             bluebox için,
r : 0                            r : 0
g : 255                        g : 0
b : 0                            b : 255
renk aralığı çıkartma işlemidir yapmak istediğiniz tek bir ton değildir bluebox. ayrıca genel ismi blueboxtır red yada green olması bir şeyi değiştirmez.
green box aynı anda bir depolama kutusu olarak geçiyor. asıl ismi bluebox.



Peki bu mavi değerini nasıl bulabilirim ?  Herhangi bir mavi kullanılsa olurmu acaba ?  bir denemek lazım.
"KAN FARKI" Fragman (HD) from Stunt Dragon on Vimeo.
Rengin sayısal değerinin pek bir anlamı yok...
Kullanacağınız boya ya da kumaşa RGB değer girme şansınız olmadıktan sonra Boya kuruyunca ne olur, kumaş nasıl üretilir bilemem

yeşil ya da mavi rengin seçilme sebebi, bu rengin yaklaşık olarak olması gereken değeri işaret eder..
Insan ten rengine zıt renkler... Bu nedenle kesin bir RGB değer olduğunu sanmıyorum.
Herhangi bir açık yeşil kullansanda yada doğada bulunmayan başka zıt bir renkte aynı olacaktır.

key filtresi belli bir pixel aralığını mevcut imajdan çıkarmayı sağlıyor. bunun için en uygunu yeşil mavi ve bazende kırmızı oluyor. aslına bakarsan duruma göre buda değişiyor.
bazen mor renk bile key için kullanılıyor (broadcast için chroma key)  yani hiç bir durumda kendini belli bir renk kullanmak için standartlayamıyorsun. şöyle düşün mavi bir kıyafet kullanılan bir çekimde mavi kullanılması yanlıştır aynı şey yeşil içinde geçerli.
çalışılan şey ayıklanmak istenen görüntüyü olabildiğince çevresel etmenlerden farklı ve olabildiğince renk değerlerini yakın tutabilmek. yakın diyorum çünkü asla tek renk değerinde bir çekim yapamazsınız. temizlerkende zaten key filtresiyle belli bir renk değeri aralığını belirliyoruz ki o alan içindeki renkler resimden çıkarılabilsin. key filtresi derkende böyle isimlendirilen bir filtre yok sadece bunu genel isimlendirmek istedim. bir çok key filtresi çeşidi var. eminim bunlarıda zamanla çözersiniz çok karmaşık şeyler değiller esasında.

Feature film için vfx hizmeti verdiğini iddia eden bir şirket, greenbox ın ne olduğunu deneyip öğrenmeyi çoktan geçmiş olmalıdır.  Burada logonuz ve web linkinizle şirketinizi temsil ederken daha dikkatli cümleler kurmanızı tavsiye ederim. Ben de sizin için potansiyel müşteriyim.
Bunda üzülecek alınacak birşey yok. Bir sinema filmi işi için sizden renderfarm hizmeti almayı düşünüyorduk. Sizi kötülemek için bir nedenim olamaz. Sizin kim olduğunuzla değil sitenizde iddia ettiğiniz hizmetlerle ilgileniyoruz ve haliyle siteden bilgi alıyoruz.
Siz sitede kendi hakkınızda ne yazdıysanız sizi herkes öyle tanıyacak sonuçta.
Bu arada about us kısmında "This is why Loona Animation Studio was formed." cümlesi nedir? İşleri outsource ettiğiniz başka bir firma mı bu?
şimdiki açıklamanız ile bir önceki yazınız arasında biraz fark yokmu sizce ?
Greenbox un ne demek olduğunu biliyorum ve çalıştık da, benim bazı konularda tereddütlerim vardı onlar netleşti, ve renklerin tam codlarını öğrenmek istedim bukadar.
Bizim sektördeki işlerin öğrenme sürecinin bitmediğini sizde biliyorsunuzdur. Greenbox dahil olmak üzere bizim işlerde birçok şeyi herkez bilmek zorunda değildir ve bilemez de zaten. 

visual fx sadece greenbox dan ibaret değildir, hiç greenbox kullanmadan da viusal FX hizmeti verebiliyor olabiliriz. değilmi ?


, ''greenbox'' bu işin olmazsa olmazı diyecek haklı olarak, ancak stüdyo çekimindeki renk, ışık, kamera tecrübesini 3d işiyle uğraşan insanların % 99 u bilmiyor.

Çekim yapmasa bile stüdyo çekimindeki doğabilecek sorunları bilmek zorunda.
Ya da çekimi yapan yönetmenin composite aşamasını bilmesi gerekir. Kaç yönetmen composite bilir ? Öyleyse çekimlere katılıp ekibi yönlendirmek gerekir.

After effects ile arkaplanı nasıl sileriz? (bluebox)

bluebox nedir anlatma çabalarında bulunmuştum. Şimdi ise kullanım alanlarından bir kaçını söyleyip bu işlemi adobe after effects programı ile nasıl yapıyoruz. Anlatmaya çalışacagım. Filmlerde görmüş oldugunuz  görünmez adamların yapımında kullanılır.
Tv kanallarında sanal studyolar  kullanılır. Arka tarafa dev ekran almaktansa dev yeşil perde daha mantıklı geliyor osla gerek :) istediğiniz ölçüde iyi ışıklandırılmış perde ile ve


programcınız görebildiği 2 yada  3 acıya ekran koyarak arkasında hiçbir şey olmasada varmış gibi hareket etmesi rahatlıkla sağlanabilir. Maliyetten kaçılmış olunur sadece
Sinema tarihi kadar eski olan görsel efekt teknolojisi, inanılmaz bir hızla gelişiyor. Birileri bizler sinemada daha “gerçek”çi filmler izleyelim, kendimizi sinemanın büyülü dünyasına biraz daha yakın hissedelim; yönetmenler ve senaristler hayallerini gözle görülür kılabilsin diye durmadan çalışıyor. Bunun en güzel örneğini, 2010 Görsel Efekt Oscarı’nı da kazanan Avatar ile yakından gördük. Sinema tarihinde sesli ve renkli film gibi bir devrim yaratması beklenen

Avatar ile ilk 3 boyutlu aksiyon filmini izlerken, sinema salonunda olduğumuzu bir an olsun unutup, kendimizi Pandora’da gezinirken bulduk.

Dilerseniz kameranın icadı ile başlayan ve hayal gücümüzü zorlayan görsel efekt teknolojisinin geçmişi ve bugününe birlikte göz atalım…

SİNEMADA GÖRSEL EFEKT KULLANIMI

Genel kabule göre sinema tanımına uyan ilk film 1896′da Fransız Lumiere kardeşlerin halkın gösterimine sunduğu “Trenin gara girişi” dir. Grand Cafe’de filmi izlemek için bekleyen kalabalık perdede kendilerine doğru gelen dev treni görünce ezilme korkusu ile kaçışır. O günlerde kameranın bile hareket etmediği, sabit bir noktaya kurularak çekilen filmlerde, seyirci için resimlerin hareket etmesi bile büyüleyici gelirken, bugün bizler, üzerimize canavarların saldırdığı, koltuklarımızın sallandığı 5 boyutlu sinemaları seyretmenin keyfini yaşıyoruz. Asıl büyüleyici olan şey sanırım teknoloji ve sinemanın el ele verip bu kadar güzel devrimlere imza atması. Avatar’ı düşünüyorum da filmi izlediğimde Pandora gezegeninin görselliğine o kadar kaptırdım ki kendimi, günlerce bastığım yerlerden fosforlu ışıltıların çıktığını hayal ettim.

Çocukluğumda yaşadığım bir tecrübe nedeni ile tiyatroya hep mesafeli durmuşumdur. Sanırım 3 yaşında tiyatroda bir çocuk oyununa götürmüşlerdi beni, kırmızı başlıklı kızın değişik bir uyarlamasıydı, oyunculardan biri koltukların arasında dolaşıp ikide bir de kuşlu, dereli bir şarkı söylettiriyordu bize, sonra kurt karnına siyah uzun bir kumaş soktu gözümüzün önünde, bari kumaş kırmızı olsaydı, biz aptal mıyız, yutmadı ki kurt, kızı! Niye böyle kandırıyorlar bizi, diye düşünüp çok sinir olmuştum. Soyutla somutu ayıramadığım yaşlardı, çok özel bir sanat biliyorum ama ne zaman tiyatro izlesem o kandırılıyormuşum hissini hiç atamadım üstümden.
Benim tutkum bu nedenle sinema oldu hep. O iki boyutlu dünyada ne oynarsa oynasın, izlediğim o zaman dilimi içinde olabildiğince gerçekti benim için. İşte bu nedenle, benim için muhteşem olan bu büyülü dünyanın teknoloji ile birlikte geldiği noktayı internette bulduğum Gülay Gümüş’ün hazırladığı bir dokümandan kısaca özetleyerek aktarmak istedim sizlere.
KRALİÇENİN İDAMI İLE BAŞLAYAN GÖRSEL EFEKT TARİHİ
Sinema tarihinde ilk görsel efekt 1895 yapımı “The Execution of Mary Queen of Scots” filminde yapılmıştı. Kraliçenin idam sahnesinde giyotinin tam ineceği anda çekim durduruldu. Oyuncunun yerine, kuklası konuldu. Bu arada sahnedeki diğer oyuncular kımıldamadan beklediler.
Kamerada da en ufak bir oynama olmadığı için, sahne kaldığı yerden çekilmeye devam edildiğinde kesintisiz bir görüntü elde edildi. Bu tekniğe “substitution shoot” (yerine koyma efekti) denir.
1800’lü yılların başlangıcından sonlarına kadar geçen zaman diliminde sinemanın bulunuşuyla çizgi film ve stop motion teknikleri kullanılarak film yapma çalışmaları da ortaya çıkmaya başlamıştır. Model animasyonu veya 3 Boyutlu Animasyon olarak da anılan stop motion, aslında, gölge oyunları ve kukla geleneğine sahip Orta, Güney Avrupa’da ve Uzak Doğu’da daha fazla kullanılmış vğ geliştirilmiştir.Uzak Doğu, özellikle Japonya da unutulmamalıdır.
STOP MOTION EFEKTİ

İlk animasyon örnekleri, stop motion tekniğine dayanır. “Stop Motion” durağan objeleri hareket edermiş gibi gösteren bir animasyon tekniğidir. Kuklalar veya oyun hamuru/latex/silikon ile yapılmış modeller kullanılır. Bu efekti uygulayabilmek için dijital veya analog, tek kare çekme özelliğine sahip kameraya ihtiyaç vardır. Tek kare yakalama özelliği olan Video Capture kartları da kullanılabilir.
ği; Stop Motion tekni ği kamerayı objeye karşı ayarlayıp tek kare çekip, sonra objeyi biraz hareket ettirip yeni bir kare çekmek ve bunu tekrarlayarak animasyonu tamamlamaktır. Çekilen tek kare resimleri ardı ardına dizip (her saniye için 15-24 kare) oynatılması ile hareket elde edilir ve sahneler montajlanarak film tamamlanır. Bu işlemlerin çoğu çizgi film tekniği ile aynıdır, fark; stop motion animasyonda kullanılanlar gerçek 3 boyutlu obje, model ve setlerdir.
İlk animasyon örnekleri, stop motion tekniğine dayanır. “Stop Motion” durağan objeleri hareket edermiş gibi gösteren bir animasyon tekniğidir. Kuklalar veya oyun hamuru/latex/silikon ile yapılmış modeller kullanılır. Bu efekti uygulayabilmek için dijital veya analog, tek kare çekme özelliğine sahip kameraya ihtiyaç vardır.
Stop Motion tekniği; kamerayı objeye karşı ayarlayıp tek kare çekip, sonra objeyi biraz hareket ettirip yeni bir kare çekmek ve bunu tekrarlayarak animasyonu tamamlamaktır. Çekilen tek kare resimleri ardı ardına dizip (her saniye için 15-24 kare) oynatılması ile hareket elde edilir
ve sahneler montajlanarak film tamamlanır.The Nightmare Before Christmas ve Chicken Run bu teknikle çekilmiş filmlerdir. Artık amatörler bile en basit video kameraları ile oyun hamurundan modeller yaparak veya hazır objeler kullanarak stop motion’u deneyebilirler. Siz de evinizde bu tekniği deneyebilirsiniz.
Sop Motion tekniği ile çekilmiş bir kısa film
Tüm düyaya dağıtımı yapılan ilk uzun metrajlı stop motion animasyon filmi Tim Burton'ın The Nightmare Before Christmas’ıdır (1993). Günümüzde, stop motion Aardman Animation şirketi tarafından sıklıkla kullanılmaktadır, Wallace and Gromit kısa film serileri ve uzun metrajlı Chicken Run (2000) ve yine uzun metrajlı filmleri The Curse Of The Were-rabbit stop motion’un en güzel örneklerindendir.Stop motion Türkiye’de, gerçek anlamda, 1995 yılında kurulan Anima şirketi tarafından reklam filmlerinde kullanılmış ve halen, her ne kadar çalışmaları 3B bilgisayar animasyonuna kaymışsa da, stop motion alanında yalnızlığı devam etmektedir. Diğer çabalar çok amatör kalmış çoğunlukla ortaya bile çıkamamışlardır. Günümüzde stop motion, bilgisayarlar sayesinde daha hızlı ve kolay bir şekilde üretilmekte ve çocuk programlarında, reklamlarda, kısa ve uzun metraj filmlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Artık amatörler bile en basit video kameraları ile oyun hamurundan modeller yaparak veya hazır objeler kullanarak stop motion’u deneyebilirler. Siz de evinizde bu tekniği denemek isterseniz, aşağıdaki videodan yararlanabilirsiniz.
BLUE BOX EFEKTİ
1977 yılında çekilen ilk Star Wars filminin, efekt dünyasında bir çığır açmasını sağlayan şeylerin başında kullandığı Blue box tekniği gelmektedir. Peki, Blue box nedir ve neden kullanılır?Blue box tekniği, gerçekte yapılması imkansız ya da çok yüksek maliyetlerle çekilebilecek sahneleri stüdyo ortamında gerçekleştirmek amacıyla geliştirilmiş bir tekniktir. Örneğin Superman’in gökyüzünde uçtuğu sahneler, bu teknik ile çekilmiştir.
Blue box efekti uygulanırken, düz mavi bir fonun (perdenin) önünde çekilen film sahneleri, montaj aşamasında istenilen arka planla değiştirilir. Yani oyuncu boş bir perdenin önünde bir ovaya bakarken, daha sonra bu teknikle ovaya koskoca bir ordu yerleştirilir. Günümüzde sadece filmlerde değil haber programları, hava durumu bültenleri gibi pek çok yerde kullanılmaktadır. Her akşam elinde çubukla aslında hava durumu haritası üzerinde bize bilgi aktaran sunucunun gördüğü tek şey mavi bir fondur. Daha çok parlak yeşil ve mavinin tercih edildiği bu tekniğin kullanılabilmesi için oyuncuların üstünde ve kullandıkları dekorda mavi ve yeşil rengin bulunmaması gerekir.
80 VE 90’LARDA GÖRSEL EFEKTLER
80’li yıllarla birlikte, bilgisayar grafikleri ve animasyon teknolojisi çekimlerde daha sık kullanılmaya başladı. Terminator (1984) ve Geleceğe Dönüş (1985) filmleri dönemine göre oldukça iyi görsel efektleri olan filmlerdi. Özellikle Terminator filmindeki civa adam karakterlerin oluşturulması için kullanılan bilgisayar grafikleri döneminde oldukça ilgi görmüştü ve bu karakterlerin çekimi tamamen grafik destekliydi.
“Jurassic Park” (1993) maketlerle, bilgisayar grafiklerinin birlikte kullanıldığı en çarpıcı örneklerden biri oldu. Bu filmde gereken yerlerde ustaca uygulanan çekim teknikleri sayesinde maketler gerçek bir şekilde görüntülenirken, maketlerin kullanılamadığı, özellikle hareketli sahnelerin çekiminde animasyon ve grafik teknolojisi bu açığı çok iyi kapatıyordu. Artık teknoloji o kadar gelişmişti ki filmlerde bir zamanlar hayal bile edilemeyen görüntüler elde edilmeye başlandı.
BULLET TIME EFEKTİ
Bullet Time efekti, 1999 yılında çekilen Matrix filminde Keanu Reeves’ın kurşunlardan kurtulduğu o meşhur sahne ile gündeme gelmişti. Aslında Matrix’ten önce de var olan ve filmlerde kullanılan bu efekt, Matrix ile ilk kez bu kadar akıcı bir şekilde kullanılmıştı.
Bullet Time efekti, aynı sahnenin fotoğrafını farklı açılardan çeken çember halinde dizilmiş kameralarla oluşturuluyor. Filmde 360 derece boyunca yerleştirilmiş 119 kamera kısa aralıklarla çekim yapıyor. Bu resimler dijital ortama aktarılıyor ve orada birleştirilip istenilen arka plan ekleniyor. Böylece sadece çizgi animasyonlarda görebileceğimiz bu sahneler hayata geçiriliyor.
MOTION CAPTURE
Motion Capture, Motion Tracking, Mocap veya Hareket Yakalama, daha gerçekçi bir 3 boyutlu modelleme için insan, hayvan veya bitkilerin üzerine yerleştirilen, hareket esnasında kayıt yapabilme özelliğine sahip cihazların yaptıkları kaydı dijital ortama aktarma işi olarak tanımlanır.
Hareketler, vücuttaki eklemlerin üzerine veya yakınına yerleştirilen sensörler sayesinde yakalanır. Eklemler hareket ettiğinde işaretler arasında ortaya çıkan pozisyon ve açılar kaydedilir. Bu teknik için geliştirilen özel yazılım, açıları, hızları ve itici güçleri kaydederek hareketin kesin dijital kopyasını sağlar. Bu şekilde insan hareketine en yakın hareketler elde edilmiş olur. Kaydedilen veriler animasyoncuların kullanabileceği Autodesk Maya ve 3D Studio Max gibi program formatlarına dönüştürülebilir.
Yüzüklerin Efendisi’ndeki Gollum karakteri bu teknikle oluşturuldu. Gollum, sinema tarihinde o döneme kadar görülmüş en gelişmiş dijital yaratıktı. Gollum’un tasarımında gerçekçi hareketler, organik kas ve kemikler, saydam, ama etimsi bir deri kullanıldı. Gollum'un bir kare görüntüsü için tam dört saat harcanıyordu. Bir saniyede 24 kare olduğunu düşündüğümüzde, sadece bir saniye için 96 saatlik bir çalışma yapılması gerekti. Gollum, böyle zahmetli bir çalışmanın sonucunda ortaya çıktı.
2010 yılının en iyi görsel efekt Oscarı’nı kazanan Avatar, sinemada animasyon teknolojisinin geldiği son noktayı gözler önüne seriyor. İlk 3 boyutlu aksiyon filmi olan Avatar’ın sesli ve renkli film gibi sinemada devrim yaratması bekleniyor.Yönetmen James Cameron, Avatar’ı çekmek için tam 14 yıl boyunca görsel efekt teknolojisinin bugünkü seviyeye gelmesini beklemiş.
14 yılda tamamlanan filmde, gelişmiş motion capture teknolojisi kullanıldı.
Cameron, Pandora gezegenindeki ağaçların nasıl ışıldadığını göstermek için bile üç yıl boyunca hücre uzmanları ve bitki fizyologları ile çalıştı.
Sadece 37 aktörün rol aldığı filmdeki binlerce figüran ve diğer aktörler de bilgisayar efektleri ile oluşturuldu. Sinema ve teknoloji bundan sonra bizlere ne tür güzellikler sunacak, dört gözle bekliyoruz.



Cüneyt Arkın'ın oynadığı "Dünyayı Kurtaran Adam" da bolca rastlarız. Film şeridininin üstünü çiviyle kazımak şartıyla oluşturulan laser ışınları dünya sinema tarihinde ki yerini bulmuştur.
"Dünyayı Kurtaran Adam: Blue box olayı farklı . Nesneyi veya kişiyi bluebox ta çekersiniz.
Sonra bunu istediğiniz herhangi bir video 'ya keylersiniz. Buna chroma key de denir.
aynı karede aynı karakterin olması ki, bu daha basit bir olay olmakla beraber profesyonel resim masası ile kolayca yapılır. Kemal Sunal'ın filmi örneğinde olduğu gibi eskiden ne photoshop vardı ne de bluebox.
Ama benzer bir yöntemle montajlanmış karelerdir bunlar.
Ancak bunu yapabilmek için kameranın hiç hareket etmeden sabit durması ve karakterlerin birbiri üzerine gelmemesi aynı konumda durmamaları gerekiyor.
Şahan'ın ve Beyaz'ın programında da aynı karakterli sahnelere dikkat ederseniz bu uygulamayı anlarsınız. Olay iki görüntünün üstüste bindirilmesi yani mixlenmesidir. Bunuda video mixer yapabilir.

Yapacağın iş önce kendini çekmek, ama fon rengi aynı olmalı. Fon rengi olarak en iyisi saf mavi ya da saf yeşil rengi. Önce kendini çektiğin videoyu Sony vegasta time line'a yapıştır sonra da chroma keyer efektini üstüne yapıştır. Ince ayarla fon rengini seçersin (yani mavi ya da yeşili ama istersen başka bir renkte olabilir ama bu sefer kendi üzerinde de o renkten varsa üzerinde delikler açılır).
Akabinde bir alt timeline'a istediğin jetli karelerini yapıitır. Umarım işine yarar.

bu iş bu kadar zor değil. görende zannedecekki ulaşılmaz işler bunlar.
o kadar kolay ki. ben daha yeni yaptım bir tane daha. üstelik öylesine iş olsun diye yaptığım bir şey. sadece 15 dakikamı aldı. eğer nasıl yapııldığını öğrenmek steyen olursa anlatırım. bir arkadaş yazmış aslında oraya clip ve transform kullanacaksın o kadar.
Aşağıdaki adreste güzel ve basit bir örnek ders var. Yapması çok kolay, ben devamlı kullanıyorum. Adobe Premiere'deki "Garbage Matte" efekti kullanıyor.

Beyaz ve Şahan'da kullanılan yöntem bu. Sabit bir kamera, hareketli şeylerin aynı yerde bulunmaması (örneğin insan) ve Adobe Premiere. Tabi bu yöntem karmaşık, profesyonel çekimler için yeterli değil, bunlar için green ya da bluebox yöntemi gerekiyor.Ama senin istediğin bu ve senin için yeterli. http://kkymn.kusto.com/pro20tutorials/ders16.html
Videoda aynı kişiyi 2-3-4.. tane göstermek buna Klon denir qörSeL efeqTTeki adı Klonlamadır bunu nasıL yapıLdıqını söYLeyeyim şimdi burdan çoq aYrıntıLı anLatamıcam burdan eqLe ya da youtubeye qir (sorun yaşıyorsan burdan http://www.ktunnel.com/ sonra sony vegas klonlama yaz dediğin görür..

Yöntem şu filmdeki karakterler aynı kişiyse eğer.. diyelim üzerine beyaz bir kostüm giyildi..
Kameranın karşısına geçilir ama burada kamera sabit olmak zorunda..
çekim başladıktan sonra kamera kesinlikke yerinden hareket etmemesi lazım..
Beyaz kostümlü karakter kameranın önüne geçip(sahnenin soluna) ne yapmak istiyorsa yapar.. Diyelimki çekim 1 dakika sonra bitti..
Mümkünse kamera stop edilmez.. edilirsede farketmez ama kameraya dokunulduğunda konumunu kaybetmemsi lazım
Beyaz kostüm çıkarılıp siyah kostüm giyilir ve tekrar kamera karşısına geçilir(sahnenin sağına) çekim tamamlanır..

Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta daha var.. çekim esnasında ışık yoğunluğu ve açısı değişmemeli ve arka plan
sabit olmalı..Ayrıca sahnenin sağındaki ve solundaki iki karakter birbirne göre yakın durmamalı, durduğu takdirde gölgeler diğer sahneyede güşeceğinden işin içine birde rotoscoping olayı girer..

Çekim bittikten sonra iş geliyor yazılım kullanmaya.. tabi ki bu iş için en ideal olanı bir compositing yazılımı kullanmak .
mesela After Effects.. AE ye her iki sahneyi import edip alttakı timeline'ya sürükleyip her iki layerıda "Add" modunda maske uygulamak..


Syntmaster uzun yoldan anlatmış ama bana göre doğru,Blue box tekniği olmadan yapılabilecek   tek olay fotomontajdır.Bir amatör kullanıcının bluebox'a sahip olması zaten hayal!..
Virtual Box Nedir Nasıl Kullanılır
Virtual Box denen programın ne işe yaradıgını, nasıl kuruldugunu anlatan bu yazıyı hazırladım Herşey CHIP ONLINE için   Virtual Box'ı bilenler bilir ama ben bilmeyenler için açıklayayım. Bu program işletim sistemi içinde sanal bir makina oluşturarak 1 veya daha fazla işletim sistemi kurmaya yarayan, sistem içinde sanal bir sistem oluşturan bir program. VMWare programını duymayan yoktur. Buda onun gibi ama bir güzelliği var program bedava.... CHIP dergisinin Ağustos ayı içerisinde vermiş oldugu DVD içinden veya buraya tıklayarak indirebilirsiniz

Kısaca program bu şekilde şimdi size kurulumunu ve minimum sistem gereksinimlerini anlatacağım. Öncelikle programın çalışması için en az P4 veya AMD3000'den aşşa bir işlemci kullanmayın Tabı bu benım şahsi görüşüm. Ram olarak en az 1Gb ram olmalıki rahat olmasa bile birseyler yapabılesiniz. Bende 2GB ram oldugundan ben 1GB feda ettim. HDD olarak programın sanal işletim sistemlerine en az 4-5 GB boş alan olmalı. Bu söyledigim rakamlar minimumdur.Daha aşağısını hiç denemeyin bence sistem kasılabilir.


Ekran kartınınz yüksek bir model ise ve sanal makinada oyun oynamayacaksanız ekran kartından ayıracağınız ram mıktarı 64MB olursa rahatlıkla yetiyor. Ses kartı, Network, USB birimleri ve uzaktan yönetim birimleri tek tıklama ile aktıf hale gelebiliyor (ki bu çok güzel bir olay, diğer sanallaştırma programlarında bazı ayarlar çok zor).

Gelelim kuruluma...Normal şekilde karşımıza dosyaların kopyalandıgını gosteren ekranla başlıyoruz.

Kurulumu çok basit asıl olay bundan sonar başlıyor.

Karşımıza ufak bir arayuz cıkıyor.Bu arayuzde bütün ayarlama ve yenı system kurma olayını burdan yönetiyoruz.. Tabi şu anda ben hiçbir sey yuklemedım.
NEW Diyerek yeni işletim sistemimiz için gerekli ayarları yapmaya başlıyoruz.

3 yorum:

Unknown dedi ki...

çok güzel bir anlatım. örneklendirmeler süper :) çok işime yaradı tesekkürler

Unknown dedi ki...

- P E R F E C T . . .

Unknown dedi ki...

- Efekt teknolojisi içeriğinin şeffaf anlatımı ..

Teşekkürler .

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Bu Blog Bilgi ve İletişim Teknolojileri Dersi İçin Hazırlanmıştır.